Bir sabah ferman ile uyandık İstanbul kıyılarında,
Bir sabah duyuldu Sultan Mehmet:
“Gemilerim karadan yüzdürülsün”
Dağlar taşlar inledi:
“Emret”
*
İniverdik Haliç’in kıyısına, bir seher,
Yarattı altın mucizesini geceler süren gayret,
Bir zaferin yeni bir devir açan parıltısında ,
Altın yazısını yazıyordu,
Sultan ve Devlet. (Fazıl Hüsnü Dağlarca)
İstanbul, 29 Mayıs 1453’te Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedildi. Ortaçağ sona erdi, yeniçağ başladı. Büyük fethin 570. Yıl dönümünü kutluyoruz. Fetih Büyük Türk milletine ve İslam Dünyasına hayırlı olsun.
Batılılar Fatih’e “Büyük Türk” derlerdi. Fatih, Türk, Hristiyan ve İslam Dünyası’nın İmparatoru olmak üzere üç taç sahibiydi.
Sultan Mehmet ,” Zaferin sırrı Hazreti Muhammed’in (sav) izini takip etmektir” diyordu. İzini takip ettiği peygamber gibi ilim, iman, siyaset, ahlak, merhamet, dürüstlük, cesaret, metanet, adalet, emanet, liyakat, meşveret ve Türk Milleti’nin rahatı ve insanlığın huzur ve güvenini sağlamayı kendisine amaç edinmiş ve “Biz toprakları değil gönülleri feth etmeye gidiyoruz.” Diyerek, karaların ve denizlerin hükümdarı unvanını almıştır.
“Fatih Sultan Mehmet 8 dil bilmektedir. Bu diller öncelikle anadili Türkçe olmak üzere Slavca, Yunanca, Arapça, Farsça, Latince, İbranice, Keldanice ve İtalyanca dillerini bilmektedir…Bu anlamda devlet yönetimi ile ilgili ilk eğitim ve öğrenimi babası II Murad tarafından almıştır. 8 dil bilmesi sebebiyle diğer ülke görüşmeleri veya yazışmalarını bizzat kendisi ilgilenmiştir.” (Ağustos 18, 2022, Hürriyet)
MATEMATİK, GEOMETRİ VE FİZİK DEHASI, MÜHENDİS!...
“Dahi Padişah, Mühendislerini, ustalarını başına toplayıp bu topun tasarımını gösterdi.. Buna göre topun namlusu daha kısaltılıp, çapı genişletiliyordu.. Ayrıca namlunun ucu 45 ile 60 derece arasında açı değiştirebilip, havaya dikiliyordu.. Böylece içine konan taş ve gülleler düşman gemilerinin üzerine tepeden inecek, daha fazla zarar verip, daha etkili olacaktı...
Gökten taş, gülle ve ateş yağdırdılar.. Neye uğradıklarını şaşıran Bizans gemileri Haliç'in iç kısımlarına çekilerek menzilden çıkmak zorunda kaldılar..
İşte o savaşlarda kullanılan ve mühendislik adına tasarımı Dahi Padişah'ın elinden çıkan bu toplar, devrinin ilk havan toplarıydı.. İlk havan topunu Fatih tasarladı İstanbul'un fethinde o kullandı!” (Selahattin Duman, 03 Haziran 2004 Vatan)
“Bizans tarihçisi Kritovulos, topların suyun üzerinde yüzer gibi sektirilerek gemilere çarptırıldığını yazıyor… Çok ince hesaplamalar gerektiren top sektirme tekniğinde, topun suya paralel olarak, olabildiğince düşük bir açıyla atılması gerekiyor. Top suda bir kaç kez sekiyor, daha sonra da hedefini vuruyor…Osmanlı topçuları Bizans’a yardım gelmesini engellemek için topları suda sektirerek üç Venedik gemisi batırdı.” (Gökhan Akyıldız, Haber Ajanda Net, 21.05.2020)
Demek ki, devletin güçlü olması yetmiyor. Manevi ilimlerin bilinmesi kadar Pozitif Bilimlerinde bilinmesi gerekiyormuş. Sekiz dil bilen Fatih, Matematik ve Fizikte de alanında başarılı olmuş; surları döven büyük Şahi topların tasarımcısı, dökümcüsü de bizzat kendisidir. Çağ kapatıp, çap açan, Cihan Hakanı Fatih Sultan Mehmet’in aynı zamanda mühendis olduğunu öğreniyoruz.
Tarihçilerin Kutbu Prof. Dr. Halil İnalcık: ‘Fâtih tarihimizde hiçbir sultanla kıyaslanamaz’ derken, Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı Fatih Sultan Mehmet hakkında diyor ki:
"Türk entelektüelinin sahip olmadığı vasıfların başında doğuya ve batıya sahip olmak gelir. Hem İtalyancayı hem Yunancayı hem Farsçayı hem Arapçayı biliyorsa böyle bir münevver, onun devrinde Batıda yok. İkincisi, inanılmaz derecede coğrafya biliyor. Ateşli silahlar ordusuna iyi komuta ediyor. Fatih Sultan Mehmet Han, şarkın ve garbın efendisidir, şarkı ve garbı bilir ve komplekssiz bir şark münevveridir, o bir dünya hükümdarıdır." (04.04.2018, AA, Mustafa Dermencioğlu, Denizli)
28 Mayıs 2023
Ali Osman TÜRKMEN
Eğitimci-Araştırmacı